Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Σταφύλι........το «Ομηρικό» φρούτο με τις ευεργετικές ιδιότητες!


Τρόποι περιποίησης επιδερμίδας!

Σταφύλι: «Ομηρικό» φρούτο

Οι αρχαιότερες αναφορές του εντοπίζονται στα Ομηρικά έπη. Ο ποιητής εκθειάζει τις αρετές του, στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει άλλωστε η κατανάλωση σταφυλιού, Ο Oδυσσέας δίνει στον Eυρύμαχο να φάει σταφύλι, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα βρέφος. Tο ίδιο συμβαίνει με τον Φοίνικα και τον Aχιλλέα, αλλά και με τη Nαυσικά και τις θυγατέρες του Πινδάρου.

 Η ευεργετική δράση του σταφυλιού (διαβάστε πως!!!)

Το σταφύλι ήταν ανέκαθεν πολύτιμο. Εκτός από - πλούσιο σε βιταμίνες - συστατικό διατροφής, ήταν πάντα γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες κατά την εξωτερική χρήση : για δερματοπάθειες, παθήσεις στα μάτια, τοπικούς πόνους, ακόμη και εγκαύματα. Σήμερα, τόσο ο καρπός του σταφυλιού όσο και τα κουκούτσια του, αξιοποιούνται σε.........
αντιγηραντικές θεραπείες, σε φροντίδες προσώπου, σώματος και μαλλιών. Σταφυλοθεραπείες προφέρουν, άλλωστε, σε ευρεία κλίμακα και πολλά κέντρα αισθητικής - spa. 

Μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία

Το σταφύλι είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και σιδήρου, βιταμινών B και A. Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Η επιδερμίδα αντιδρά θετικά στα ευεργετικά συστατικά του σταφυλιού, όπως τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του δέρματος. Oι πολυφαινόλες προστατεύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών, που είναι βασικά δομικά στοιχεία της επιδερμίδας, προσφέροντάς της σύσφιγξη και λάμψη. Στον οργανισμό, τα λιπαρά οξέα από το σταφύλι βοηθούν στην πρόληψη της χοληστερίνης και, κατά συνέπεια, των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Kαθαρισμός προσώπου

Ο χυμός σταφυλιού αποτελεί άριστη …καθαριστική λοσιόν για το πρόσωπο. Αφαιρέστε τις φλούδες από ένα μεγάλο τσαμπί σταφύλι, λιώστε το και τρίψτε τον πολτό στο πρόσωπό σας. Ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.

Φροντίδα μετά τον ήλιο

Το πράσινο σταφύλι χαρίζει εξαιρετική φροντίδα στην επιδερμίδα, μετά την έκθεση στον ήλιο. Απαιτούνται για το μείγμα : μία κούπα ρώγες πράσινου σταφυλιού και 1 κουταλιά της σούπας μέλι, καθώς και ένας κρόκος αυγού. Λιώστε τα σταφύλια και ανακατέψτε τα με το μέλι και τον κρόκο αυγού. Απλώστε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο για 15 λεπτά. Μετά, ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.

Αντιγήρανση και ρώγες

Στις περιοχές του προσώπου όπου έχετε εντονότερο πρόβλημα ρυτίδων έκφρασης, ιδιαίτερα γύρω από το στόμα, αφήστε τον πολτό από ξεφλουδισμένες ρώγες σταφυλιού, επί 20 λεπτά, τοπικά πάνω στο δέρμα. Ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό.
Eπαναλάβετε τη διαδικασία όσο πιο συχνά μπορείτε, χωρίς να ξεχνάτε παράλληλα να πίνετε άφθονο νερό, να τρώτε πολλά λαχανικά και να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα. Το δέρμα σας θα αναζωογονηθεί αισθητά.


Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα, είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του, ως γνωστό, είναι ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες: τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες. Για τα επιτραπέζια σταφύλια θα πρέπει οι ρώγες να έχουν μέτριο μέγεθος και ζωηρό χρώμα, το τσαμπί να έχει κωνικό σχήμα και το κλαδί τους να είναι φρέσκο. Διατηρούνται στο ψυγείο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η κύρια ποικιλία της ελληνικής σταφίδας είναι η Σουλτανίνα και η Κορινθιακή Σταφίδα.
Το σταφύλι αποκαλείται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης». Τα 100 γραμμάρια σταφυλιών αποδίδουν 80kcal. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.
Επίσης, περιέχουν:
Φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη Ρ, τα οποία εκτός από καρδειοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
Κουερσιτίνη: προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από καρκίνο.
Ευεργετικές δράσεις – ιδιότητες του σταφυλιού
Tο σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη. Επίσης πιο συγκεκριμένα έχει:
Αντιφλεγμονώδης δράση: αναστέλλουν την απελευθέρωση της ισταμίνης και της προσταγλανδίνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη φλεγμονή.
Αντιαλλεργική δράση: οι πάσχοντες από αλλεργία αναφέρουν σημαντική ανακούφιση με τη χρησιμοποίηση του εκχυλίσματος σταφυλιού.
Αντιελκωτική δράση:Τα βιοφλαβονοειδή βοηθούν στην επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης.
Προστατευτική δράση: 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια των γευμάτων έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της καρδιακής νόσου. Τα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν το κυτταρικό DNA από την οξειδωτική καταστροφή.
Βελτιωτική δράση: άτομα που λαμβάνουν βιοφλαβονοειδή συχνά αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια.
γιατί...
λέμε «Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες»;

Κάποιος μεγάλος αμπελοκτηματίας από τα Σπάτα της Αττικής, αναφέρει η ιστορία, με πολλά στρέμματα δικά του, μάζευε κάθε χρόνο ένα σωρό διαλεχτά σταφύλια. Από συνήθεια όμως άφηνε κάθε φορά που τρυγούσε επάνω στα κλήματα τα μικρά τσαμπιά για τους φτωχούς του χωριού. Αυτή τη συνήθεια την κρατούσε κάθε φορά την περίοδο του τρύγου. Όμως, κάποτε ήρθε μια δύσκολη χρονιά, που η σοδειά ήταν λιγοστή και τα κέρδη ελάχιστα. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης), ο γιος του μεγαλοκτηματία ρώτησε τότε τον πατέρα του εάν θα πρέπει να μαζέψουν όλα τα σταφύλια, ακόμη και τα μικρά τσαμπιά, κάτι που δεν έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Κι εκείνος του απάντησε: «Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες»........
Αυτά όταν κρίνεις από μόνο από τα "φαινόμενα".....στην πραγματικά όμως γύρω μας υπάρχει το δώρο της αφθονίας όταν μοιραζόμαστε ακόμα και τα "λίγα"......!

Πηγές: www.tovima.gr
iatronet
http://www.otyposnews.gr/
http://www.advancehealth.gr/
http://techteam.gr/forum/topic/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου