Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

H παρακεταμόλη χειροτερεύει το άσθμα;

Το γνωστό παυσίπονο είναι πιθανό να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος σε παιδιά και ενηλίκους που ήδη υποφέρουν από τη νόσο ή να οδηγήσει σε καινούργια κρούσματα, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics». Σύμφωνα με τους ερευνητές...
που μελέτησαν τα στοιχεία προηγούμενης έρευνας σε 520.000 παιδιά από 54 χώρες, ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος αυξήθηκε κατά 60% στα παιδιά 6 και 7 ετών που είχαν πάρει το φάρμακο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, αλλά λιγότερο από μία φορά τον μήνα. Ο κίνδυνος τριπλασιάστηκε για τα παιδιά που πήραν το αντιπυρετικό παυσίπονο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Αντίστοιχη έρευνα σε παιδιά 13 και 14 ετών κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος υπερδιπλασιάστηκε σε εκείνα που πήραν το φάρμακο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ της παρακεταμόλης και του άσθματος, γεγονός το οποίο δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο προκαλεί τη νόσο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι καλό είναι να θυμόμαστε ότι το γεγονός ότι ένα φάρμακο πωλείται χωρίς συνταγή γιατρού δεν σημαίνει ότι είναι 100% ασφαλές.
news.princeoliver.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου