Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Σωστή φύλαξη των φρούτων και λαχανικών

  Τα φρούτα και τα λαχανικά, πρέπει να διατηρούνται σωστά για να αντέξουν στο χρόνο και να μη χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
  Η καλύτερη φύλαξη είναι εντός του ψυγείου, στα ειδικά συρτάρια, για τα φρούτα και τα λαχανικά (μακριά από κρέατα και πουλερικά), σε θερμοκρασία 5 βαθμών κελσίου:
ΝΤΟΜΑΤΕΣ : Διατηρούνται καλύτερα εκτός ψυγείου, με το κοτσάνι προς τα κάτω.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ : Διατηρούνται στο ψυγείο, χωρίς να τις πλύνετε, σε πλαστική σακούλα, περίπου μια εβδομάδα. Οι πράσινες αντέχουν περισσότερο απ' τις κόκκινες.
ΚΑΡΟΤΑ: Διατηρούνται σε πλαστική σακούλα, στο καλάθι των λαχανικών, εως δύο εβδομάδες. Μην τα βάζετε μαζί με μήλα, διότι τα μήλα εκλύουν αιθυλένιο, το οποίο θα δώσει στα καρότα πικρή γεύση.
ΜΑΡΟΥΛΙ : Στο ψυγείο, εως δύο εβδομάδες, σε πλαστική σακούλα.
ΜΠΡΟΚΟΛΟ : Στο ψυγείο, σε πλαστική σακούλα, 4-5 ημέρες, χωρίς να τα πλύνετε.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ : Στο ψυγείο, σε πλαστική σακούλα εως μία εβδομάδα, χωρίς να τα πλύνετε.
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ : Στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εως τρεις εβδομάδες, αφού κόψετε τα κοτσάνια από τους καρπούς χωρίς να τα πλύνετε.
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ : Τυλίγετε σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας τους ανθούς και μετά τα σφραγίζετε σε πλαστική σακούλα, χωρίς να τα πλύνετε και τα βάζετε στο ψυγείο, 3-4 ημέρες.
ΚΡΕΜΜΥΔΙ : Διατηρείται, εκτός ψυγείου, εως ένα μήνα, σε ξηρό χλωρο, καλά αεριζόμενο. Όταν κοπεί, συντηρείται στο ψυγείο, σε πλαστικό σακουλάκι, εως 3 ημέρες.
ΣΚΟΡΔΟ : Διατηρείται, εκτός ψυγείου, σε αεριζόμενο, ξηρό μέρος, εως 8 εβδομάδες.

ΜΗΛΑ : Διατηρούνται στο ψυγείο, 4-5 εδβομάδες. Μην τα τοποθετείτε, μαζί με πράσινα λαχανικά, διότι τα μήλα εκλύουν ένα αέριο, το αιθυλένιο, το οποίο, θα χαλάσει τα πράσινα λαχανικά, που είναι κοντά τους.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ : Διατηρούνται στο ψυγείο, 2-3 εβδομάδες και εκτός ψυγείου, 3-4 ημέρες.
ΛΕΜΟΝΙΑ : Διατηρούνται στο ψυγείο, 5-6 εβδομάδες και εκτός ψυγείου, εως 2 εβδομάδες.
ΜΠΑΝΑΝΕΣ: Διατηρούνται, εκτός ψυγείου. Η αντοχή τους εξαρτάται, από το πόσο πράσινες θα είναι, όταν τις αγοράσετε. Για να ωριμάσουν γρηγορότερα, βάλτε τις, σε μία χάρτινη σακούλα με ένα μήλο.
ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ : Αντέχουν στο ψυγείο, 2-3 εβδομάδες και εκτός ψυγείου, 3-5 ημέρες.
ΑΧΛΑΔΙΑ : Τα αφήνετε, εκτός ψυγείου, μέχρι να ωριμάσουν, μετά τα τοποθετείτε στο ψυγείο, χωρίς να τα πλύνετε, 1-2 εβδομάδες.
ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ : Διατηρούνται έως δύο εβδομάδες στο ψυγείο και 2-3 ημέρες, εκτός ψυγείου.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ : Διατηρούνται στο ψυγείο, χωρίς να τις πλύνετε.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου