Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Μήλα, αχλάδια και μπανάνες, ′ασπίδα′ για το εγκεφαλικό επεισόδιο


Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία έναντι των εγκεφαλικών επεισοδίων, αναφέρει νέα έρευνα στο περιοδικό 'Stroke'...

Ωστόσο, Ολλανδοί ερευνητές δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν γιατί άνθρωποι με υψηλή κατανάλωση μήλων, αχλαδιών, μπανανών ή κουνουπιδιών μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 52%.

Η έρευνα παρακολούθησε περισσότερους από 20.000 ενήλικες για διάστημα περισσότερο των 10 ετών.
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο στην έναρξη της έρευνας σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους τον προηγούμενο χρόνο.
Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω πληροφορίες και παρακολουθώντας την υγεία των συμμετεχόντων την επόμενη δεκαετία, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ του χρώματος των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώθηκαν με τον κίνδνυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι αύξηση 25γρ. την ημέρα της κατανάλωσης λευκών φρούτων και λαχανικών συνδεόταν με 9% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Από τα λευκά φρούτα και λαχανικά που κατανάλωσαν οι εθελοντές, περισσότερα από τα μισά ήταν μήλα και αχλάδια.
Ωστόσο, δεν φάνηκε σχέση μεταξύ του εγκεφαλικού επεισοδίου και των πράσινων, πορτοκαλί ή κόκκινων / μωβ φρούτων και λαχανικών.
Η επικεφαλής της έρευνας, Linda Oude Griep, του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί είναι σημαντική η λευκή σάρκα.
Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποιες ουσίες είναι υπεύθυνες στα λευκά φρούτα και λαχανικά. Γνωρίζουμε ότι τα μήλα και τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, αλλά μπορεί να υπάρχουν άλλες εξηγήσεις, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμο να καταναλωθούν σημαντικές ποσότητες φρούτων με λευκή σάρκα και λαχανικών για να εμποδιστούν τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα αποτελεί εύκολο τρόπο για να αυξηθεί η πρόσληψη λευκών φρούτων και λαχανικών.
Η Dr Sharlin Ahmed από το Stroke Association της Βρετανίας, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών άλλων χρωμάτων. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν οφέλη για την υγεία και παραμένουν σημαντικό μέρος μιας σταθερής διατροφής. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται νέες έρευνες πριν χρησιμοποιηθεί μόνο το χρώμα των φρούτων για τον εντοπισμό του οφέλους στην υγεία. Κατέληξε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου τρώγοντας υγιεινή ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, με τακτική άσκηση και έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου