Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

SOS Καφές, μία θερμιδική βόμβα



Το σώμα μας μπορεί να μας λέει ότι διψάει, αλλά δεν μπορεί να μας καθορίσει τι πρέπει να πιει. Ενώ όλα τα ροφήματα ενυδατώνουν, μερικά παρέχουνε και σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Μερικά έχουνε χαλαρωτικές ιδιότητες. Κάποια δίνουν ενέργεια. Ορισμένα απλά ικανοποιούν το αίσθημα για γλυκό – με ή χωρίς θερμίδες. Κάποια βοηθούν στην καλύτερη απόδοση. Και ορισμένα μπορούν να βοηθήσουνε σε θέματα υγείας...Οποιοδήποτε ρόφημα, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας δίαιτας διατήρησης βάρους.
Αλλά, για πολλούς ανθρώπους που απολαμβάνουν ροφήματα καφέ με ζάχαρη, αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με θερμίδες, η απόλαυση αυτή απαιτεί συνείδηση όσον αφορά το μέγεθος της μερίδας και συχνότητα κατανάλωσης. Ευτυχώς, για αυτούς που προσέχουν τη γραμμή τους, υπάρχει ποικιλία ροφημάτων με χαμηλές θερμίδες που ικανοποιούν επιτυχώς τη δίψα (νερό, τσάι, καφέδες και αναψυκτικά διαίτης). Πόσες θερμίδες και υδατάνθρακες υπάρχουνε στα ροφήματα καφέ; Ένα σφηνάκι εσπρέσσο είναι 2 κ.σ. υγρό. Φανταστείτε 2 κ.σ. στον πάτο του ποτηριού σας… δεν είναι και πολύ.. Επομένως το υπόλοιπο του ποτηριού γεμίζεται με κάτι άλλο.
Σημασία έχει αυτό το κάτι άλλο τι είναι. Εάν είναι γάλα, αυτό σημαίνει 11,4 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά ποτήρι (και 146 θερμίδες) για πλήρες γάλα και 11.9 γραμμάρια υδατάνθρακες (και 86 θερμίδες) για άπαχο γάλα. Και κρέμα; Ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος έχει 6,6 γραμμάρια υδατάνθρακες και (προετοιμαστείτε…) 821 θερμίδες μαζί με 55 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Όπως καταλάβατε, το θερμιδικό περιεχόμενο καφέδων που είναι εσπρέσσο με γάλα δεν διαφέρουν από κατάστημα σε κατάστημα. Αλλά εάν αρχίσουμε να μετράμε και τη ζάχαρη, τη σαντιγί και τη σοκολάτα, υπάρχουνε πολλές ποικιλίες και μεγάλο εύρος θερμίδων.
Καπουτσίνο
340g – 10 γρ. υδατάνθρακες, 80-120 θερμίδες ανάλογα το γάλα 450 γρ. – 15 γρ. υδατάνθρακες, 100-180 θερμίδες 570 g – 17 γρ. υδατάνθρακες, 130-210 θερμίδες
Λάττε
340g – 16 γρ. υδατάνθρακες, 120-200 θερμίδες 450 γρ. – 21 γρ. υδατάνθρακες, 160-260 θερμίδες 570 g – 27 γρ. υδατάνθρακες, 210-340 θερμίδες
Μόκα
340g – 28-37 γρ. υδατάνθρακες, 170-358 θερμίδες 450 γρ. – 33-42 γρ. υδατάνθρακες, 210-433 θερμίδες 570 g – 43-56 γρ. υδατάνθρακες, 260-490 θερμίδες
Άλλες γεύσεις μπορούν να προσθέσουν επιπλέον ποσότητες υδατανθράκων και θερμίδων. Η καραμέλα και τα σιρόπια προσθέτουν αρκετά από και τα δύο. Ένα «πάτημα» από το δοχείο με το σιρόπι έχει περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων και 20 θερμίδες. Συνήθως μπαίνουν 3 τέτοια «πατήματα» σε έναν καφέ 340 γραμμάρια, 4 σε έναν 450 γραμμάρια και 5 σε έναν 560 γραμμάρια. Επομένως η προσθήκη σιροπιού προσθέτει 25 γραμμάρια υδατάνθρακες και 100 θερμίδες σε ένα μεγάλο ποτήρι. Προτάσεις. Πως μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και να μην το παρακάνετε; Προφανώς, το καλύτερο είναι απλά να πιείτε σκέτο κανονικό καφέ, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα γάλα ή γλυκαντικού. Ένα απλός εσπρέσσο, μακκιάτο ή αμερικάνο είναι άλλες επιλογές. Εάν θέλετε κάτι πιο φανταχτερό, το καπουτσίνο έχει τους λιγότερους υδατάνθρακες. Καλό θα ήτανε είναι να γνωριστείτε με το προσωπικό της καφετέριας, να μάθετε πως φτιάχνουνε τους καφέδες και να έχετε το θάρρος να ζητήσετε τις αλλαγές που θέλετε. Προτιμήστε άπαχο ή ημιάπαχο γάλα, αντί του πλήρες γάλακτος. Μία μερίδα 240 ml πλήρους γάλακτος περιέχει 160 θερμίδες, Η ίδια ποσότητα άπαχου γάλακτος έχει μόλις 80-90 θερμίδες..
Σύμφωνα με μελέτες, ο καφές:
-Διεγείρει τα νευρικά μας κύτταρα και μας κρατάει σε εγρήγορση και επομένως βελτιώνει την πνευματική μας απόδοση. -Βελτιώνει την αναπνοή και μειώνει τις κρίσεις άσθματος χάρη στη βρογχοδιαστολή που προκαλεί η καφεΐνη. -Μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης με αποτέλεσμα να ανακουφίζει από κάποιες αλλεργίες. -Ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, αυξάνοντας την κινητικότητα του εντέρου. -Προφυλάσσει τις γυναίκες από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και τους άντρες από την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας Parkinson. -Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος, πέτρας στην χολή και στα νεφρά, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέως εντέρου. -Αυξάνει την θερμογενετική επίδραση της τροφής αυξάνοντας έτσι τον μεταβολικό ρυθμό. -Αυξάνει την σωματική ενέργεια και βελτιώνει τη φυσική αντοχή, μέσω της ενεργοποίηση της λιπόλυσης στο λιπώδη ιστό και της αυξημένη παροχή λιπών στους μύς. -Τέλος, ο καφές ανεβάζει τη διάθεση και δρα ως αντικαταθλιπτικό φάρμακο.
www.princeolivernews.com          ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου