Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Μύθοι & αλήθειες για τη σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί για πολλούς καθημερινή συνήθεια, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Είναι ωφέλιμη; Συμβάλει στην εμφάνιση ακμής; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας λύσουμε όλες τις απορίες σας!

Η σοκολάτα έχει αντικαταθλιπτική δράση.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η σοκολάτα εκτός από την απόλαυση που χαρίζει, βοηθάει σημαντικά και στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωση της εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία. Επιπλέον, εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Η σοκολάτα έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η σοκολάτα προκαλεί μυϊκή και καρδιακή τόνωση, αυξημένη αιμάτωση των οργάνων, αυξημένη οξυγόνωση, χαλάρωση και ηρεμία. Δημιουργεί δηλαδή όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.

Η σοκολάτα συμβάλει στην εμφάνιση της ακμής.
ΜΥΘΟΣ: Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ακμή και στην κατανάλωση σοκολάτας. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η εμφάνιση ακμής σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές.

Η σοκολάτα προκαλεί ημικρανία και πονοκεφάλους.

ΜΥΘΟΣ: Η σοκολάτα έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ημικρανίες λόγος της τυραμίνης που περιέχει. Μία ολόκληρη σοκολάτα (100 γρ.) περιέχει 0,75 μg/g τυραμίνη, ποσότητα ιδιαίτερα μικρή η οποία δε θα μπορούσε να προκαλέσει ημικρανία.

Η σοκολάτα περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και Ε, λιπαρά, αμινοξέα, κτλ. Επιπλέον είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ασκώντας αντιθρομβωτική δράση και πρόληψη ενάντια στον καρκίνο. Επίσης, λόγω του μαγνησίου και του καλίου προλαμβάνει την υπέρταση, ενώ ο χαλκός που περιέχει συμβάλει στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα, Τέλος, παρέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου που είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαινίνης.

Η σοκολάτα προκαλεί εθισμό.
ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ: Αν η σοκολάτα προκαλεί εθισμό ή όχι είναι ένα θέμα όπου κατά καιρούς εκφράζονται διάφορες απόψεις. Για παράδειγμα, Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Στηρίζουν την άποψη τους στο ό,τι η σοκολάτα περιέχει σεροτονίνη, ουσία η οποία αυξάνει το αίσθημα της ευφορίας και της έκστασης. Περιέχει επίσης φαινυλαιθυλαμίνη, ουσία που παρουσιάζει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες. Τέλος, η σοκολάτα περιέχει ουσίες που δρουν στον εγκέφαλο με συνέπεια την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που παρουσιάζουν ανάλογη δράση με τη μορφίνη. Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελούν και μόνο ενδείξεις χωρίς τελικά η ερευνητική κοινότητα να μπορεί να αποφανθεί για την εθιστική ή μη, δράση της σοκολάτας.

Γράφει η
Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
www.logodiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου